hjemmeside design skaerm briller kamera mobil

Den gode hjemmeside

Photo: Pixeden

Gode råd til din hjemmeside og hvilke elementer, der skal være på plads.

At bygge en ny hjemmeside eller optimere på en ældre er ofte en udfordring, men det behøver det ikke være. Der er værktøjer tilgængelige, som gør det lettere at være hjemmesideudvikler - og lettere at være kunde. Uanset hvad du vælger, er der nogle gode råd.

Hvad kræver din hjemmeside

For at etablere en hjemmeside skal du have tre overordnede ting på plads:

  1. Du skal eje domænet, altså navnet på din hjemmeside. Dette navn kan du registrere direkte hos DK-Hostmaster, men langt de fleste webhoteller tilbyder også at håndtere købet af domæne.
  2. Du skal have en server (webhost), der er webhotellet, hvor du rent praktisk lægger dine filer op.
  3. Du skal have et CMS - Content Management System. Det er hjemmesideværktøjet: Det format, du vil bygge hjemmesiden i, eksempelvis Wordpress.


Med de forudsætninger kan du gå i gang

Bestem dig for sidens formål

Hvad skal din side kunne? Det er det absolut vigtigste spørgsmål at stille sig selv. For det bestemmer, hvad siden er optimeret til. Desværre kan svaret ikke være “det hele”, for det kan ingen hjemmeside.  Du skal derfor gøre op med dig selv, om siden skal være prioriteret mod at sælge eller give information.

Med andre ord skal du gøre op med dig selv, om det skal være en salgsside eller en vidensportal. For det betyder meget for de indgange, du derefter viser kunden, når de ankommer til din side. En salgsside har typisk langt færre menuknapper og er mere strømlinet, da du ikke ønsker at “afspore” kunden fra sit købsærinde.

Simpelt er godt - visning og sitemap

Uanset hvad du vil med din hjemmeside, skal den være overskuelig og let at forstå for en udefrakommende. Du har kun meget kort tid fra en besøgende ankommer til din hjemmeside til de har besluttet, om de er kommet det rette sted hen.

I gennemsnit er 55% af dine kunder på din side under 15 sekunder. Og forskning viser, at de ubevidst har dannet deres mening om din hjemmeside på under 0.05 sekunder. Du kan finde link til den forskning i linksamlingen i denne værktøjskasse.

Den information betyder noget for din opbygning af hjemmeside. Den skal nemlig være hurtig og enkel at forstå, og en kunde skal hurtigt kunne se, hvor de kan trykke sig videre til netop det, de ønsker sig. Derfor skal du sætte dig i kundens sted og spørge om to centrale ting: 

  1. Er jeg som besøgende kommet til det rette sted: Hvor tydeligt er det, at det er virksomhedens side? Er der klart logo og en velkomsttekst? Er billederne retvisende og flotte?
  2. Klarhed: Er det tydeligt for den besøgende, hvor de nu skal trykke for at komme videre?

En god skabelon til din forside er at have en tydelig indgang til det, du allerhelst vil sælge eller vise som topbillede. Topbilledet skal være godt og skarpt. Derunder giver det så mening at have tre indgange, der giver kunden mulighed for selv at vælge sin vej. En model for denne forside kan se sådan ud

Hjemmeside - Forside

Photo:Ukendt

Fordelen ved denne model er, at kunden hurtigt ser, om der er en vej frem for netop dem, da de har fire klare link-muligheder: Topbilledet og de tre indgange under topbillede. Det estimeres, at en hjemmeside taber omkring 70% af gæster, for hvert klik de skal igennem, før de er ved selve købet. Så gør det så let for dem som muligt.

Udover at sørge for en enkel og overskuelig forside, der bringer den besøgende videre, kan du også sikre tydeligheden for gæsten ved at være meget klar i din menustruktur. Herunder er et eksempel ud fra en coaching-hjemmeside. Strukturen fra den første menulinje er ikke let at forstå for en besøgende. I det efterfølgende billede er det vist, hvordan den kan strammes op og præsenteres på en mere enkel måde. 

Grundtanken gælder enhver hjemmeside: Gør det enkelt og mere overskueligt for gæsten.

Hjemmeside - Sitemap 1

Photo:Ukendt

Hjemmeside - Sitemap 2

Photo:Ukendt

Sikkerhed og tryghed

Sikkerhed betyder alt online. Det er lig med tryghed - også for dine kunder. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig et såkaldt SSL-certifikat. Du kan købe et af din webhost, for et beløb på omkring €50 årligt, eller du kan benytte dig af et gratis tilbud som eksempelvis Cloudflare.

Hvis du ikke har SSL på plads, giver browsere en advarsel til brugeren om, at din hjemmeside ikke er sikker. Det er der mange kunder, som bliver utrygge ved og lukker siden ned på den baggrund.

Hjemmeside - SSL

Photo:Google

Kort og godt handler det med SSL om, at der skabes en sikker og direkte forbindelse til din hjemmeside, som en udefrakommende ikke kan bryde ind i. Hvis du vil bruge din side til webhandel, er det et absolut vigtigt punkt. Men SSL-certifikater er væsentligt for alle, der ikke vil risikere hacking.

Søgemaskinoptimering - SEO

Søgemaskiner - herunder Google - er ofte kundens vej til din hjemmeside. At arbejde med SEO, (Search Engine Optimisation) kan være en omfattende disciplin. Men det vigtigste for dig er, at du ved du skal have fokus på det og eventuelt søge hjælp udefra. Grundlæggende kan du gøre en indsats selv ved at sørge for at:

  • din side indlæses hurtigt. Billeder og videoer skal være tilpasset i størrelse, så de ikke tager for lang tid for websitet at hente. Du skal også sætte gode tags (beskrivende ord) på video og billeder, så beskrivelserne af dem passer til din hjemmesides indhold
  • der er sammenhæng mellem overskrifter og tekstindhold
  • registrere din hjemmeside på Google Search Console. Læs mere herom i Google-afsnittet

Hvis du er i tvivl om hvilke ord og overskrifter, du skal bruge på din hjemmeside, er værktøjet answerthepublic.com nyttigt. Her kan du indtaste din branche og få en række søgeord og vendinger, som brugere af Google har søgt efter.

For den mere avancerede bruger, kan der trækkes rapporter med høj detaljeringsgrad. Men alene overskrifterne kan give inspiration til indholdet på din hjemmeside.

Hjemmeside - Answerthepublic

Photo:Answerthepublic

Med disse råd in mente er det tid til at kigge nærmere på nogle værktøjer, der kan anvendes til at lave din (næste) hjemmeside.

De udvalgte værktøjer er relativt nemme at gå til uden at det kræver indsigt i programmering og kodning, som det er tilfældet med mere avancerede CMS-systemer som Drupal og Umbraco. Der er dog også flere simple værktøjer som Squarespace. Den er dog ikke så udbredt i Danmark endnu – men den er god til eksempelvis webshops.